Tipping Point

Panama Pictures
wo 11 dec 20:30
wo 11 dec ’24
20:30

Tipping Point is een adembenemende balans-act waarin zes performers de confrontatie aangaan met een groot, nauwelijks te bedwingen halfrond object. 

Het object oogt als een afgebroken deel van een scheepswrak of een stuk ruimteafval. Zodra de zes het beklimmen, kantelt het en moeten ze onmiddellijk reageren om zich staande te houden. Die instabiliteit versterkt zowel hun kwetsbaarheid als de afhankelijkheid van elkaar; elke beweging heeft invloed, op het object en op elkaar.

De performers gaan op zoek naar evenwicht – van het object en van hun onderlinge verhoudingen –, maar ontdekken dat ze daarbij genadeloos tegen de grenzen van hun individuele vrijheden botsen. Alleen door zich over te geven aan de wetten van de zwaartekracht én elkaar kunnen ze het object bespelen en overeind blijven. Alleen door samen te werken kunnen ze voor heel even de perfecte balans en controle vinden. 

Tipping Point is een uitdagende voorstelling over afhankelijkheid, wisselende machtsverhoudingen en grote oncontroleerbare elementen. Met een unieke, krachtige taal op het grensvlak van dans en acrobatiek, vol van risico's, weet Panama Pictures ermee de toeschouwers op het puntje van hun stoel te houden. 

De bewegingen worden begeleid, voortgestuwd, uitvergroot of juist ontkracht door een speciaal gecomponeerde muziekcompositie die bij vlagen larger than life is, maar op andere momenten juist de leegte benadrukt en de intimiteit van de performers voelbaar maakt.

Panama Pictures maakt zintuiglijk theater met een heel krachtige, soms ronduit spectaculaire maar toch verfijnde bewegingstaal, waarin dans en acrobatiek als vanzelfsprekend in elkaar overvloeien. Choreograaf Pia Meuthen vertaalt literaire en filosofische inspiratiebronnen naar poëtische beelden en weet haar toeschouwers te raken met de menselijke uitstraling van het geheel. Ze toont werelden die herkenbaar zijn voor de toeschouwer maar ook altijd ruimte bieden voor eigen interpretatie. 

In het werk van Panama Pictures gaat de beweging een uitdagende dialoog aan met architectonische decors. De door vaste vormgever Sammy van den Heuvel gecreëerde objecten en ruimtes bepalen niet alleen de sfeer maar vormen ook een uitdaging, belemmering en beweegreden voor de performers, die er de grenzen opzoeken van wat mogelijk is. Je voelt als toeschouwer de impact van de bewegingen en het risico dat de performers nemen. Hier staat iets op het spel.