In gesprek met Robèrt van Beckhoven
Meesterlijk Feest is een nieuwe theatervoorstelling, wat gaan mensen beleven?
Aan de hand van persoonlijke anekdotes, filmbeelden en signatuurproducten uit eigen bakkerij neem ik
het publiek mee in mijn bakkerswereld. Mijn vorige voorstelling zat ook zo in elkaar, maar was in de
eerste plaats een kennismaking met het bakkersambacht en ons familiebedrijf in Oisterwijk. Dit keer
draait het allemaal om het thema feest. De bakker speelt een grote rol bij de feestelijke momenten in
ons leven: van beschuit met muisjes bij de geboorte tot het plakje cake bij de koffietafel en alles
ertussenin. Dat zijn prachtige verhalen en tradities, die we voor het publiek extra tot leven brengen
met een proeverij. We raden dan ook aan om van tevoren geen al te grote maaltijd te nuttigen…
Hoe is het idee voor de theatrale foodexperience ‘Meesterlijk Feest’ ontstaan?
Vroeger zei ik altijd al: ik word toneelspeler of bakker. En kijk nu eens! Nee, alle gekheid op een stokje.
Ik sta in het theater, maar de voorstelling is meer een masterclass, een kennismaking met mijn vak en
ons familiebedrijf. Toen een bevriende theaterproducent ons benaderde om samen ‘iets in het theater’
te doen, was dat ook al snel het idee achter de voorstelling: zoveel mogelijk mensen laten genieten van
ons vak.
Waarom is er voor het thema feest gekozen?
Mijn lijfspreuk is: het is altijd feest als de bakker is geweest! Feestdagen en vieringen zijn een enorme
pijler in de bakkerij. Naast het dagelijks brood kennen we in de bakkerij ontzettend veel
feestproducten. Dat is best uniek, bij de slager of de visboer zie je dat bijvoorbeeld niet. Ik vind niets
leuker dan die tradities en mijn passie over te brengen en het publiek er letterlijk van te laten proeven.
Wat is jouw leukste ervaring met het theater tot nu toe?
Ik vond mijn eigen première toch wel bijzonder. Als bakker in het theater, dat is al spannend, ook
omdat we het onszelf met het publiek op het podium en zo’n zestig meter filmdoek eromheen
technisch niet makkelijk hebben gemaakt. Maar bij de première met zoveel bekenden in de zaal
misschien nog wel spannender. Tegelijkertijd sleepte de steun van alle collega’s, familie en vrienden
me erdoorheen. En het was gaaf om iedereen te laten zien waar we zo hard aan gewerkt hebben!
Wat kan het publiek verwachten?
Ik mag de hele avond over mijn passie praten, en daar neem ik je in mee! Letterlijk, want ik nodig het
publiek uit om op het podium te komen zitten. Dit is wat ik het liefste doe, mensen van dichtbij laten
zien en proeven hoe mooi mijn vak is.
(n.v.d.r.) Het programma voor een Meesterlijk Feest
- Inloop
- Levensfeesten - geboortes en verjaardagen
- Bruiloft
- Brabantse feesten en Brabantse gezelligheid - Carnaval, drie koningen en St Hubertus
- Chocoladefeest - Pasen, Moederdag en Valentijn
- Zomerfeest en fruitfeest - kermis en kinderfeestje
- rood-wit-blauw-oranje feesten - koningsdag, bevrijdingsdag en oranjefeest
- Decemberfeest - Sinterklaas en Kerstmis
- Oud en nieuw
- De afterparty - een kater kan ook een feestje zijn en anti-kater feest
- Uitloop
- Meet and greet in de foyer
Hoe is jouw passie voor het vak ontstaan?
Ik kom uit een bakkersfamilie, mijn opa en vader waren ook bakker. Zelf wilde ik als kind geen bakker
worden; meehelpen in de bakkerij betekende voor mij vooral helpen met afwassen en schrobben, en
níét aan de taarten komen. Maar ik zeg altijd: bakker word je niet, dat ben je. Dus toen op een dag een
banketbakker ziek was en ik mocht helpen bij het maken van vruchtenvlaaitjes, koos ik in plaats van
fruit uit blik voor verse vruchtjes – onder andere kiwi, in die tijd nog geen voor de hand liggend
ingrediënt. Zo mooi! Die dag voelt voor mij als het moment dat ik werd ‘gegrepen’ door het vak, en
uiteindelijk ging ik dus toch naar de bakkersschool in plaats van de toneelschool…
Welk gebakje of product straalt voor jou het meest feest uit?
Dat vind ik een lastige. Elk feest heeft immers zo z’n eigen specialiteit, daar zit een enorme variatie in.
Ik vind een stol met Kerstmis bijvoorbeeld al heel feestelijk, of een goede slagroomtaart op een
verjaardag. Groot of klein, allemaal dragen ze bij aan de feestvreugde van dat moment. Maar als ik
moet kiezen, dan kom ik uit bij de bruidstaart. Dat is toch wel het ultieme spektakelstuk!
Welke gebakje of brood(je) eet jij het liefste?
Een worstenbroodje. Krantje erbij, geen beter begin van de dag
9 november in AGORA: